Banden balanceren voor optimaal rijcomfort

 

Trilt uw stuur, stoel of dashboard bij snelheden van meer dan 100 km/uur of beweegt het stuur langzaam heen en weer bij snelheden tussen de 40 tot 70 km/uur, dan is dat een teken dat het nodig is de banden van uw auto te laten balanceren. De trillingen worden veroorzaakt door een onbalans tussen de banden en velgen, waardoor het gewicht van een band niet gelijkmatig over het wiel verdeeld is. Balanceren is altijd nodig als nieuwe (of tweedehandse) banden voor het eerst onder een auto worden gemonteerd, ook als slechts een enkele band vervangen is. Bij het uitbalanceren van autobanden wordt eerst met zeer nauwkeurige apparatuur tot op de gram vastgesteld waar het wiel lichter is. Hierna worden op specifieke plaatsen op de velgrand loodjes geplaatst. Door het gewicht van de loodjes wordt de onbalans opgeheven. De loodjes worden aan de binnenzijde van de velg bevestigd waardoor deze niet direct zichtbaar zijn.

 

Wat zijn de voordelen van uitbalanceren?

Uitbalanceren zorgt voor een optimaal rijcomfort zonder hinderlijke trillingen. Daarnaast hebben niet goed uitgebalanceerde banden slechter contact met de weg wat gevaarlijke situaties door een onstabiele wegligging kan opleveren, en voor onnodige bandenslijtage zorgt waardoor de banden minder lang meegaan. Bovendien wordt de ophanging van de auto onnodig belast, wat eerder hoge vervangings- en reparatiekosten met zich meebrengt. Wist u bovendien dat goed uitgebalanceerde wielen ook zorgen voor een besparing op brandstofkosten, doordat u zuiniger rijdt?

Balanceren kost de monteurs van Car Center Point in Utrecht meestal iets minder dan een uur. Benieuwd naar de kosten van het balanceren? Als u telefonisch of via de website contact opneemt, vertellen wij u er graag meer over.